Hotspots - dagje uit in Friesland
Bijzonder overnachten in Friesland
Watersport - jachthavens - jachtverhuur - yachts - bootverhuur - zeilen in Friesland
Uitgekiende links naar campings - evenementen - musea - dagje uit - dagje weg - eilanden in Friesland
Redactie dagje Friesland - Andromedagroep - AndromedaDesign Drachten Friesland

 

 

 

 
 
Archief: evenementen
 
 

Staandemastroute op 4 juli 2009

Ontdek de nieuwe Staandemastroute op 4 juli 2009:
open dag – laat iedereen meevaren

De Friese watersportplaatsen Grou en Wergea bruisen op zaterdag 4 juli aanstaande. Ze zijn tijdens de open dag, samen met de wijk Zuiderburen in Leeuwarden, éénmalig ‘boothalte’ in een pendeldienst. Je kunt er aan boord stappen van een (zeil)praam om een stukje mee te varen over de door Het Friese Merenproject vernieuwde Staandemastroute. Ook aan wal in Wergea en Grou is er de hele dag muziek en van alles te zien en te doen voor jong en oud. Van meevaren op de oudste boeier van Nederland of het surveillancevaartuig PW2 tot afdalen in het hart van de gloednieuwe Palma Brêge. Ook kan er een bezoek gebracht worden aan het brugwachtershuisje, waar je kunt zien hoe meerdere bruggen bediend worden. Er is natuurlijk ook voor kinderen veel te beleven met onder meer een springkussen, glijslak en klompkesilen. De open dag is van 11.00-16.00 uur.

Boten en watersport
Met de pendeldienst vaar je met pramen van Grou en Zuiderburen naar Wergea en vice versa. Er worden naast gewone pramen drie elektrisch aangedreven zeilpramen ingezet. Zeer bijzondere schepen zijn er in Grou. Je krijgt er de unieke kans mee te varen op de oudste boeier van Nederland, de Tjet Rixt. Dit prachtige platbodemjacht is in 1843 gebouwd op de werf van Eeltje Teadzes Holtrop te IJlst. Het dankt haar naam aan een van de eigenaren, Jacob Hepkema, die het schip vernoemde naar zijn vrouw en dochter. Tussen 1994 en 2004 is het schip, sinds 1954 eigendom van de Vereniging Vrienden van het Zuiderzeemuseum, geheel gerestaureerd.
Ook het surveillancevaartuig PW2 van Provinciale Waterstaat van de provincie Fryslân kun je niet iedere dag van dichtbij bekijken. Het kan op 4 juli in de Hellingshaven in Grou!

In Wergea worden demonstraties gegeven van het nieuwe vuilwaterinnamesysteem YOSS. Dit systeem is met subsidie van de provincie Fryslân ontwikkeld in het streven naar schonere Friese wateren. In Wergea is bovendien iedereen van harte uitgenodigd om de Palma Brêge te bezoeken. Je kunt niet alleen het brugwachtershuisje van binnen bekijken, maar ook een kijkje nemen in de kelder om met eigen ogen te zien hoe de brug werkt.
Zowel in Grou als Wergea is op een informatiebord te zien welke verbeteringen er voor de watersporter zijn gekomen in de vaarweg tussen Leeuwarden en Akkrum. Zo kunnen schepen met een staande mast nu rondom Leeuwarden en vanaf de Friese hoofdstad via Wergea richting Grou varen en andersom. De route is bovendien verdiept naar 2.20 m. In Wergea is een digitale fotopresentatie te zien, die een sfeerimpressie geeft van de bouwwerkzaamheden in de afgelopen jaren.

Archeologie
Voorafgaand aan de werkzaamheden aan de Staandemastroute is archeologisch onderzoek verricht door het Archeologisch Dienstencentrum. Daarbij zijn interessante vondsten gedaan, zoals een huisterpje uit de Romeinse tijd en een twaalfde-eeuwse waterput met daarin maar liefst negen kogelpotten. Een aantal van de bijzondere archeologische ontdekkingen zijn op deze dag van dichtbij te bekijken in Wergea langs de nieuwe vaarweg in de woonwijk in aanleg Grut Palma. De archeologen geven zelf tekst en uitleg over de opgraving.

Kinderen
De basisschool van Wergea organiseert op deze dag een wedstrijd levende standbeelden. Daarnaast hebben de kinderen als schoolopdracht houten schilderijen gemaakt. Hun kunstwerken moesten iets te maken hebben met varen en recreatie en zijn te bewonderen bij de op- en afritten van de nieuwe Palma Brêge. Voor de kinderen is er ook watersport in het klein in Wergea: De Wargaaster Watersportvereniging organiseert een wedstrijd klompkesilen! De kinderen kunnen zich verder in Wergea uitleven op de klim- en glijslak en het spel vier-op-een-rij, in Grou staat een enorm springkussen klaar. En wie het warm heeft gekregen, kan een heerlijk ambachtelijk ijsje halen bij de ijskarren in Wergea en Grou.

Muziek
Gezellige muziek maakt de sfeer compleet op deze feestelijke dag. In Grou brengt het trio Remolino muziek uit alle windstreken, in Wergea geeft een koor acte de présence.

 

Goedkope elektronische sigaret voor elektronisch roken

 

Goedkope onderdelen voor de Raspberry Pi computer

De Spitkeet Harkema

It Damshûs

Opstapplaatsen en vertrektijden bootpendeldienst
De pramen vertrekken op de volgende plaatsen en tijden:
Leeuwarden: Wijk Zuiderburen, steiger bij Pitch & Put (parkeren langs de straat: Noarder Stienplaat). Vertrektijden: 11.00, 12.00, 13.00 en 14.00 uur, drie kwartier later is de aankomst in Wergea.
Wergea:

Aan de Palmastrjitte in de woonwijk in aanleg Grut Palma. Vertrektijden richting Zuiderburen: 11.45, 12.45, 13.45 en 14.45. In de richting Grou vertrekken de boten om 12.00, 12.30, 13.30, 14.00, 14.30 en de laatste om 15.00 uur. Een uur later is de aankomst in Grou.

Grou: Hellingshaven, aan de Volmaweg. Vertrektijden richting Wergea: 11.00, 11.30, 12.00, 12.30, 13.00, 13.30, 14.00, en de laatste om 14.30 uur.
Meer info: Voor informatie over de Staandemastroute kunt u bellen met de afdeling Communicatie van de provincie Fryslân, telefoon 058 - 2925735 en over de open dag kunt u bellen met Camerik Voortman, telefoon 0513 – 640017.
Meer informatie is te vinden op internet op www.fryslan.nl en www.friesemeren.nl.